dinsdag 17 juni 2014

RECEPT: Pompoensoep met gegrilde paprika

Nadat ik van de winter al een paar keer buiten de deur pompoensoep had gegeten wilde ik dit eens zelf maken. 
Inmiddels heb ik twee manieren om de soep te maken: de kortere manier waarbij je de pompoen moet schillen (dat is geen leuk werk) of de nogal wat langere manier (maar ja je hoeft niet te schillen dan).
Ik zal allebei de recepten hieronder benoemen, dan kun je zelf kiezen wat je het prettigst vindt. 


Ingrediënten (voor ongeveer 2-3 personen):

- 1 flespompoen 
- 1 grote uit (of 2 kleintjes)
- 250 ml kookroom
- 2 groentebouillon tabletten
- 1 l water
- geraspte kaas
- olijfolie


Flespompoen

Geroosterde paprika van AH

Benodigdheden

- staafmixer
- grote soeppan

Bereiden volgens de lange manier:

1.Verwarm de oven voor op 220 graden. Snij de pompoen in de lengte doormidden en schep de zaden eruit. Leg in een ovenschaal met de binnenkant naar boven. Leg de ui erbij (zonder te pellen!) en schenk olijfolie over de ui en de pompoen heen. Zet in de oven voor 55-60 minuten (daarom duurt dit recept zo lang). 



2. Wanneer de pompoen in de oven bijna klaar is maak je vast in een grote pan de groentebouillon door de twee bouillonblokjes in een liter heet water te gooien. Wanneer de pompoen uit de oven komt is de binnenkant zacht. Het voordeel van dit recept is dus dat je niet hoeft te schillen omdat je de pompoen nu makkelijk uit de schil schept. Doe dit in de pan. Pel de buitenkant van de uit af en doe dit ook in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat even kort koken.

3. Snij de geroosterde paprika in stukjes en gooi 3/4 hiervan in de pan. 


4. Doe vervolgens de kookroom erbij en pak nu je staafmixer. Mix het geheel tot een glad soepje. 


5. Laat nog even verwarmen en vervolgens kan het opgediend worden. Schep de soep in een kom en garneer met wat stukjes geroosterde paprika en wat geraspte kaas. Eet smakelijk! 


Bereiden op de korte manier:

1. Schil de pompoen. Snij doormidden en schep de zaden eruit. Snij vervolgens de pompoen in kleine stukjes. Doordat de pompoen vrij hard is snijdt dit niet altijd makkelijk.

2. Snij de ui in stukjes. Verwarm een paar eetlepels olijfolie in een soeppan en bak hierin de ui met de pompoen voor ongeveer 5 minuten.

3. Schenk een liter water bij de pompoen en ui en verkruimel twee bouillonblokjes erboven. Breng aan de kook en laat 15 minuten koken.

4. Snij ondertussen de roosterde paprika in stukjes en doe hiervan 3/4e in de pan samen met de kookroom als het geheel 15 minuten gekookt heeft.

5. Pak nu je staafmixer en mix het geheel tot een glad soepje.

6. Laat het nog even verwarmen en serveer vervolgens met wat geroosterde paprika en geraspte kaas.





vrijdag 13 juni 2014

RECEPT: Gevulde paprika's met gehakt en quinoa

Ook dit is weer een recept dat geschikt is voor zowel lunch als avondeten en je kunt het zowel warm als koud eten. Ik maak dan ook altijd wat meer, zodat ik de volgende dag dit kan meenemen naar het werk.


Ingrediënten (2 personen + 1 persoon lunch dag erna):

- 4 paprika's
- 100 gr quinoa ( of 50-75 gr rijst)
- bosui
- 300 gr gehakt
- feta kaas in blokjes
- mais
- olie

Bereiden:

1. Breng de quinoa aan de kook en snij de bosui in stukjes. Verwarm de oven vast voor op 220 graden. 



2. Rul het gehakt in een pan. Voeg de bosui toe. Bak dit nog een paar minuten mee. Voeg dan de mais en feta toe en zodra de quinoa klaar is doe je dit ook bij het mengsel. Zet het vuur uit.


3. Snij de paprika's door midden en verwijder de zaadlijsten. Vet een ovenschaal in en leg de paprika's in de ovenschaal. Ik heb recentelijk ontdekt dat ik alle acht helften in een quichevorm kwijt kan. 


4. Vul de paprika's met het gehakt mengsel. Ze mogen best een beetje vol. Schenk er wat olijfolie over heen. Het kan zijn dat je alsnog gehakt over houdt, maar dit kan later weer opgewarmd en bij de paprika's geserveerd worden.


5. Zet de schaal in de oven voor ongeveer 20 minuten. Eet smakelijk! 









maandag 9 juni 2014

RECEPT: Paprika risotto met pangafilet

Eerder had ik al een recept voor bietenrisotto, ditmaal met paprika en vis! Ik vind risotto gewoon erg lekker.
Tip van vriendin Anouk: ipv risottorijst is boekweit ook een goede optie. 



Ingrediënten (voor 2-3 personen):

- 300 gr risottorijst
- rode, gele en groene paprika (in kleine stukjes)
- 125 gr crème fraîche
- 2 sjalotten gesnipperd
- 2 groentebouillontabletten
- 2-3 pangafilets  (vriezer)
- munt
- 50 gr grana padano kaas, geraspt
- olie

Bereiden:

1. Zorg dat de vis ontdooit is. Verwarm de oven voor volgens de verpakking van de vis en dep de vis droog. Bestrooi met kruiden en leg ze in een ovenschaal. Zet voor ongeveer 20-25 minuten in de oven.


2. Los de bouillontabletten op in 1 L heet water. Doe 3 el olie in een wok- of hapjespan en verhit deze goed. Bak de gesnipperde sjalotten ongeveer 1 minuut.


3. Voeg vervolgens de paprika toe en bak deze paar minuten mee.



4. Voeg de risottorijst toe en bak deze paar minuten mee tot dat de korrels glazig zien. 


5. Doe vervolgens de helft van de bouillon bij het rijstmengsel en laat al kokend de risotto de bouillon opnemen in zo'n 5 minuten. Zorg dat je regelmatig roert tussendoor.


6. Doe vervolgens de rest van de bouillon erbij en laat nog zo'n 10 minuten koken. Op het einde roer je de crème fraîche erdoor, evenals de geraspte kaas. Serveer de risotto met de vis en blaadjes munt. Eet smakelijk! 








zaterdag 7 juni 2014

RECEPT: Chocolade truffels (suikervrij!) met dadels, cranberry's en pecannoten

Ik ben een echte zoetekauw en gek op chocola. Helaas zit in de meeste chocolade suiker en dat is niet echt goed voor je lichaam. Ik kwam dit recept tegen voor suikervrije chocolade truffels en dat moest ik natuurlijk proberen! 


Ingrediënten (voor 8-10 truffels):

- 20 dadels
- 2-3 el gedroogde cranberry's
- 2 el pecannoten ongebrand
- 4 el rauwe cacaopoeder (vind je bij de koffie)
- 2 el olijfolie of andere olie
- kaneelpoeder

Voorwerpen:

- blender of keukenmachine

 

Bereiden:

1. Verwijder de pitten uit de dadels en snij ze in stukjes. Gooi de cranberry's en dadels in de blender en meng het een minuutje. Af en toe met een lepel alles naar het midden scheppen.

2. Voeg 2 el cacaopoeder, de olie, pecannoten en kaneel toe en meng dit vervolgens weer. Ook hierbij moet je af en toe wat naar het midden scheppen omdat alles aan de rand van de kom blijft kleven. Meng het totdat je een mooi mengsel hebt en de pecannoten klein zijn. 


3. Rol balletjes van het mengsel, leg ze op een bord en zet ze minimaal 30 minuten afgedekt in de koelkast.


4. Doe de overige cacaopoeder in een schaaltje en rol hier de truffels doorheen totdat ze helemaal bedekt zijn. Serveer de truffels direct. 



woensdag 4 juni 2014

RECEPT: Maaltijdsalade met spinazie en chutney van zilveruitjes

Ik ben niet zo'n fan van zilveruitjes maar in combinatie met de ingrediënten van de chutney smaakt het al een stuk anders. De combinatie van alle ingrediënten zorgt voor een lekkere en lichte maaltijdsalade. En ook dit is weer super makkelijk!


Ingrediënten (voor 2 personen):

- 200-300 gr bladspinazie (ik gebruik van de supermarkt uit zo'n zak, dat is al helemaal gewassen)
- 1 potje zilveruitjes
- 1 komkommer
- 200 gr bacon
- gezouten of ongezouten cashewnoten
- 2 eieren
- 2 el ketchup
- 2 tl kerriepoeder
- 2 el donkere basterdsuiker

Bereiden:

1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Tijdens het voorverwarmen kun je alvast de komkommer wassen en in dunne plakjes schaven en in een saladekom doen. Snij de bacon in reepjes en verdeel dit over een bakplaat met bakpapier erop. Zet in de oven voor ongeveer 10 minuten.



2. Doe het potje zilveruitjes in een pannetje, inclusief vocht, en voeg de ketchup, kerriepoeder en basterdsuiker toe. Breng dit aan de kook en laat ongeveer 5 minuten koken en dan is de chutney klaar.




3. Bak vervolgens de eieren in een pan, ik vind het lekker om de eierdooier heel te laten.


4. Doe de spinazie bij de komkommer en meng dit door elkaar. Doe vervolgens de bacon erbij en meng de cashewnoten er door heen.



5. Leg het spinaziemengsel op je bord, doe er wat van de chutney bij en leg het ei er op. Eet smakelijk! 



zondag 1 juni 2014

RECEPT: Roergebakken kipfilet met broccoli en mango

Kijken jullie wel eens bij de recepten die de supermarkt vaak in zo'n standaard heeft staan? Ik wel eens, want dat zijn vaak combinaties waar ik zelf niet op zou komen. Zo ook broccoli en mango.  Ik ga in ieder geval vaker verse mango eten!


Ingrediënten (voor ongeveer 2 personen):

- 150 gr rijst (ik gebruik meergranenrijst)
- 500 gr broccoli
- 1 verse mango
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- sap en rasp van limoen
- 300 gr kipfilet (gesneden in blokjes)
- 3 bosuitjes
- 2 eetlepels soja saus

Voor wie dat wil: je kunt bij stap 3 nog 2 el verse geraspte gemberwortel en 1 fijngehakte rode peper toevoegen.

Bereiden:

1. Snij de broccoliroosjes van de stronk. Schil de stronk en snijd hem in blokjes. Kook de broccoli in 8 minuten gaar in een pan met ruim water. Je kunt de broccoli ook stomen als je dat wilt. Breng ondertussen ook de rijst aan de kook. 


2. Schil de mango en snij het vruchtvlees in plakken van de pit. Snij dit vervolgens in stukjes. Rasp de schil van de limoen. Gooi de limoen niet weg, je hebt hier het sap nog van nodig. 



3. Verwarm olie in een wokpan en bak de knoflook en limoenrasp 1 minuut op zacht vuur.


4. Schep de kip erdoor en bak dit 3-5 minuten. Bak vervolgens de bosuitjes nog 2 minuten mee. Zorg dat de kip goed gaar wordt, de stukjes mogen wel wat bruin worden.


5. Schep de broccoli en de mango met 1-2 eetlepels limoensap en de sojasaus erdoor en verwarm het al omscheppend nog 2 à 3 minuten. Let op dat je niet te veel sojasaus er bij doet, anders wordt die smaak wat te overheersend. Als het te droog wordt kun je ook wat water toevoegen. 

Eet smakelijk! 








donderdag 29 mei 2014

RECEPT: Mini quiche met groene asperges, courgette en garnalen

Naast de witte asperges kun je ook heel lekker koken met groene asperges. 
Recentelijk vond ik een recept voor mini quiches met asperges, courgette en garnalen en ik was heel benieuwd hoe dit zou smaken omdat ik het geen standaard combinatie vond. Gelukkig is het goed bevallen en daarom deel ik nu dit recept met jullie!



Ingrediënten (voor 2 personen):

- 250 gr groene asperges
- 125 gr Hollandse garnalen
- 1 courgette
- 2 eieren
- 125 ml crème fraîche
- 6 plakjes bladerdeeg
- dille
- saus voor asperges (Maggi)
- geraspte oude kaas

Benodigdheden:

- 2 éénpersoons ovenschaaltjes (kan natuurlijk ook in een grotere quichevorm) 



Bereiden:

1. Verwarm de oven voor op 200-220 graden. Snij de onderkant van de asperges eraf, was de asperges en snij ze in stukjes van 1-2 cm. Was ook de courgette en snij deze in kleine blokjes.



2.  Klop de eieren los en meng dit met de crème fraîche en dille. Schep dit vervolgens door de asperges en courgette heen. 

3. Bereid de saus voor asperges zoals op de verpakking staat maar laat de boter achterwege. Roer deze saus door het eimengsel.

4. Bekleed de schaaltjes met de bladerdeeg. Let erop dat je er gaatjes in prikt.




5. Verdeel het eimengsel over de vormpjes en strooi er geraspte kaas over. 



6. Zet de schaaltjes voor ongeveer 25 minuten in de oven. Meng ondertussen de garnalen met wat dille. Hiermee garneer je de quiches zodra ze klaar zijn. Eet smakelijk! 


TIP: eet de quiche uit het schaaltje, door de saus in de quiche lukt het niet om deze heel uit het schaaltje te halen en op een bord te leggen.