donderdag 3 juli 2014

RECEPT: Gemarineerde kip met avocado-mango salsa

Eventjes terug had ik al een recept met broccoli en mango, nu heb ik een recept met mango dat erg lekker is voor de zomer! Mango is veelzijdiger dan ik dacht.
Wanneer je mango koopt en gelijk wilt gaan gebruiken, dan wil je natuurlijk een rijpe mango. Mango's zijn rijp wanneer je de schil wat in kunt drukken. Wanneer de mango nog hard is, is deze niet geschikt om te eten.
Bij mijn supermarkt (Dirk) verkopen ze mango's per twee verpakt waarop staat 'Ready to Eat' en deze zijn over het algemeen goed rijp. Helaas weet ik niet of deze ook bij andere supermarkten te koop zijn.

                                 

Ingrediënten (voor 2 personen):

- 300 gr kipdijfilet
- 1 à 2 eetrijpe mango's (ligt aan de grootte)
- 1 sjalot
- 1 limoen
- 120 gr tomaatjes
- 1/2 bakje munt
- 2 avocado's eetrijp
- olijfolie
- kruiden voor marinade
- taco's of nacho's

Bereiden:

1. Het lekkerste is om de kip zo lang mogelijk te laten marineren, bij voorkeur meer dan een half uur. Snij de kipdijfilet in stukken. Ik heb voor de marinade Ras el Hanout van Jonnie Boer gebruikt. Ik heb een paar eetlepels daarvan gemengd met paar eetlepels olijfolie en daar de kip doorheen gemengd. Vervolgens dek je het af en zet je het in de koelkast.


2. Verwarm de oven voor voor de taco's, kijk hiervoor op de verpakking. Zodra deze heet is doe je de taco's er in. Pak een schaal. Snij de sjalot fijn, de tomaatjes in stukjes en doe dit in de schaal. 


3. Verhit ondertussen een koekenpan of grillpan en bak de kipdijfilet in 8 à 10 minuten gaar. 



4. Schil de mango('s) en snij het vruchtvlees in stukken. Doe dit in de schaal. Snij de avocado's doormidden, verwijder de pit en schep de avocado uit de schil. Snij het in stukjes. 



5. Rasp de limoen en snij deze doormidden. Pers 1 helft uit boven de avocado, zo wordt deze niet bruin. Doe de limoenrasp in de schaal en pers de andere helft daarboven uit. Doe de avocado ook in de schaal. Snij de munt fijn en doe dit bij het mengsel. Evt. wat peper en zout. Dan is je salsa klaar!  


6. Ondertussen zijn  je kip en taco's ook wel klaar en kun je alles op tafel gaan zetten. 



7. Vul de taco met wat kip en wat van de salsa. Eet smakelijk! 








maandag 30 juni 2014

TIP: Fruitvliegen Vanger

Ik heb standaard een schaal in de keuken staan waar fruit op ligt. Vorig jaar had ik ontzettend last van fruitvliegjes bij die schaal, totdat ik de Fruitvliegjes Vanger tegen kwam.
In het 'appeltje' moet je een roze vloeistof gieten waar de fruitvliegjes op af komen. Vervolgens komen ze er niet meer uit. Werkt als een malle en ik heb hem dus opnieuw aangeschaft om bij mijn fruitschaal te zetten deze zomer.

Doctor Clean Fruit Vliegjes Vanger, vanaf €6,95 te koop online en oa bij Intratuin


zondag 22 juni 2014

RECEPT: Havermoutkoekjes met cranberry's (ontbijt of tussendoortje) + tipje mbt letten op suikers in producten

Ik wilde wel eens wat anders doen met havermout dan het in melk scheppen en verwarmen en toen kwam ik een recept tegen voor havermoutkoekjes. 


Even wat feitjes over havermout (bron):

- Havermout wordt gemaakt van haver en bevat zeer veel vezels die je snel een verzadigd gevoel geven.
- Het bevat veel eiwitten en weinig vet.
- Het verlaagt je bloedsuikerspiegel (minder pieken in je bloedsuikerspiegel) en geeft je voor een langere tijd (stabiele) energie.
- Wanneer je het regelmatig eet verlaag je op een natuurlijke manier je cholesterolspiegel.

Voorlopig blijf ik dus ontbijten met havermout.. 

De laatste tijd verdiep ik me ook meer in geraffineerde suiker en waar het allemaal in zit, om op die manier juist minder suikers binnen te krijgen. Ik dacht dat mijn havermoutkoekjes helemaal suikervrij waren, totdat ik op de verpakking van de cranberry's keek en zag dat deze gezoet worden met ananassap oftewel een suiker. Wil je dus echt suikervrij gaan let er dan op dat je cranberry's koopt die niet gezoet zijn met een bepaald suiker. De mijne kwamen van de AH, dus ik denk dat je daarvoor beter naar een natuurwinkel kan gaan. Het is trouwens verbazingwekkend onder hoeveel namen geraffineerde suiker wel niet bij de ingrediënten kan staan. Als je er meer over wilt weten, google dan eens op ''geraffineerde suiker'' maar hier alvast even een lijstje van noemers van suiker:
Basterdsuiker, Bietsuiker, Bruine suiker, Cassonade, Dextrose, Fructose, Fructosestroop, Geleisuiker, Glucose-fructosestroop, Glucosestroop, Griessuiker, Inuline, Invertsuiker, Kandijsuiker, Kristalsuiker, Maltodextrine, Maltose, Maisstroop, Melasse, Poedersuiker, Rietsuiker, Sacharose, Sucrose, Siroop, Suiker, Tafelsuiker en Vanillesuiker ( Bron )
Goed, nu het recept! 

Ingrediënten (voor zo'n 10 koekjes van 4 cm doorsnee):

- 3 rijpe bananen
- 125 gr havermout
- 1 el honing
- kaneel
- 1 el cacaopoeder (optioneel)
- handje cranberry's (of rozijnen/noten)

Wil je het meer als ontbijt gaan eten dan als tussendoor, dan kun je de koeken natuurlijk groter maken. Het blijft belangrijk om ook bij het ontbijt genoeg binnen te krijgen. 

Bereiden:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de bananen in stukken in een schaal en prak ze tot een goede massa. Ik heb gewoon gelijk de mixer gepakt en daarmee een mengsel gemaakt. 


2. Voeg de havermout, honing, kaneel en cacaopoeder toe en meng dit met de mixer tot een stevige massa. Schep vervolgens met een lepel de cranberry's door het mengsel.




3. Pak een bolletje van het mengels, maak er een koekje van (niet te plat, ze worden nog platter tijdens het bakken) en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. 


4. Zet de bakplaat in de oven voor ongeveer 20 minuten. De koekjes zijn nog wat zacht als ze er uit komen, dit hoort zo. Bewaar de koekjes in een luchtdichte bak buiten de koelkast. Eet smakelijk!










dinsdag 17 juni 2014

RECEPT: Pompoensoep met gegrilde paprika

Nadat ik van de winter al een paar keer buiten de deur pompoensoep had gegeten wilde ik dit eens zelf maken. 
Inmiddels heb ik twee manieren om de soep te maken: de kortere manier waarbij je de pompoen moet schillen (dat is geen leuk werk) of de nogal wat langere manier (maar ja je hoeft niet te schillen dan).
Ik zal allebei de recepten hieronder benoemen, dan kun je zelf kiezen wat je het prettigst vindt. 


Ingrediënten (voor ongeveer 2-3 personen):

- 1 flespompoen 
- 1 grote uit (of 2 kleintjes)
- 250 ml kookroom
- 2 groentebouillon tabletten
- 1 l water
- geraspte kaas
- olijfolie


Flespompoen

Geroosterde paprika van AH

Benodigdheden

- staafmixer
- grote soeppan

Bereiden volgens de lange manier:

1.Verwarm de oven voor op 220 graden. Snij de pompoen in de lengte doormidden en schep de zaden eruit. Leg in een ovenschaal met de binnenkant naar boven. Leg de ui erbij (zonder te pellen!) en schenk olijfolie over de ui en de pompoen heen. Zet in de oven voor 55-60 minuten (daarom duurt dit recept zo lang). 



2. Wanneer de pompoen in de oven bijna klaar is maak je vast in een grote pan de groentebouillon door de twee bouillonblokjes in een liter heet water te gooien. Wanneer de pompoen uit de oven komt is de binnenkant zacht. Het voordeel van dit recept is dus dat je niet hoeft te schillen omdat je de pompoen nu makkelijk uit de schil schept. Doe dit in de pan. Pel de buitenkant van de uit af en doe dit ook in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat even kort koken.

3. Snij de geroosterde paprika in stukjes en gooi 3/4 hiervan in de pan. 


4. Doe vervolgens de kookroom erbij en pak nu je staafmixer. Mix het geheel tot een glad soepje. 


5. Laat nog even verwarmen en vervolgens kan het opgediend worden. Schep de soep in een kom en garneer met wat stukjes geroosterde paprika en wat geraspte kaas. Eet smakelijk! 


Bereiden op de korte manier:

1. Schil de pompoen. Snij doormidden en schep de zaden eruit. Snij vervolgens de pompoen in kleine stukjes. Doordat de pompoen vrij hard is snijdt dit niet altijd makkelijk.

2. Snij de ui in stukjes. Verwarm een paar eetlepels olijfolie in een soeppan en bak hierin de ui met de pompoen voor ongeveer 5 minuten.

3. Schenk een liter water bij de pompoen en ui en verkruimel twee bouillonblokjes erboven. Breng aan de kook en laat 15 minuten koken.

4. Snij ondertussen de roosterde paprika in stukjes en doe hiervan 3/4e in de pan samen met de kookroom als het geheel 15 minuten gekookt heeft.

5. Pak nu je staafmixer en mix het geheel tot een glad soepje.

6. Laat het nog even verwarmen en serveer vervolgens met wat geroosterde paprika en geraspte kaas.





vrijdag 13 juni 2014

RECEPT: Gevulde paprika's met gehakt en quinoa

Ook dit is weer een recept dat geschikt is voor zowel lunch als avondeten en je kunt het zowel warm als koud eten. Ik maak dan ook altijd wat meer, zodat ik de volgende dag dit kan meenemen naar het werk.


Ingrediënten (2 personen + 1 persoon lunch dag erna):

- 4 paprika's
- 100 gr quinoa ( of 50-75 gr rijst)
- bosui
- 300 gr gehakt
- feta kaas in blokjes
- mais
- olie

Bereiden:

1. Breng de quinoa aan de kook en snij de bosui in stukjes. Verwarm de oven vast voor op 220 graden. 



2. Rul het gehakt in een pan. Voeg de bosui toe. Bak dit nog een paar minuten mee. Voeg dan de mais en feta toe en zodra de quinoa klaar is doe je dit ook bij het mengsel. Zet het vuur uit.


3. Snij de paprika's door midden en verwijder de zaadlijsten. Vet een ovenschaal in en leg de paprika's in de ovenschaal. Ik heb recentelijk ontdekt dat ik alle acht helften in een quichevorm kwijt kan. 


4. Vul de paprika's met het gehakt mengsel. Ze mogen best een beetje vol. Schenk er wat olijfolie over heen. Het kan zijn dat je alsnog gehakt over houdt, maar dit kan later weer opgewarmd en bij de paprika's geserveerd worden.


5. Zet de schaal in de oven voor ongeveer 20 minuten. Eet smakelijk! 









maandag 9 juni 2014

RECEPT: Paprika risotto met pangafilet

Eerder had ik al een recept voor bietenrisotto, ditmaal met paprika en vis! Ik vind risotto gewoon erg lekker.
Tip van vriendin Anouk: ipv risottorijst is boekweit ook een goede optie. 



Ingrediënten (voor 2-3 personen):

- 300 gr risottorijst
- rode, gele en groene paprika (in kleine stukjes)
- 125 gr crème fraîche
- 2 sjalotten gesnipperd
- 2 groentebouillontabletten
- 2-3 pangafilets  (vriezer)
- munt
- 50 gr grana padano kaas, geraspt
- olie

Bereiden:

1. Zorg dat de vis ontdooit is. Verwarm de oven voor volgens de verpakking van de vis en dep de vis droog. Bestrooi met kruiden en leg ze in een ovenschaal. Zet voor ongeveer 20-25 minuten in de oven.


2. Los de bouillontabletten op in 1 L heet water. Doe 3 el olie in een wok- of hapjespan en verhit deze goed. Bak de gesnipperde sjalotten ongeveer 1 minuut.


3. Voeg vervolgens de paprika toe en bak deze paar minuten mee.



4. Voeg de risottorijst toe en bak deze paar minuten mee tot dat de korrels glazig zien. 


5. Doe vervolgens de helft van de bouillon bij het rijstmengsel en laat al kokend de risotto de bouillon opnemen in zo'n 5 minuten. Zorg dat je regelmatig roert tussendoor.


6. Doe vervolgens de rest van de bouillon erbij en laat nog zo'n 10 minuten koken. Op het einde roer je de crème fraîche erdoor, evenals de geraspte kaas. Serveer de risotto met de vis en blaadjes munt. Eet smakelijk! 








zaterdag 7 juni 2014

RECEPT: Chocolade truffels (suikervrij!) met dadels, cranberry's en pecannoten

Ik ben een echte zoetekauw en gek op chocola. Helaas zit in de meeste chocolade suiker en dat is niet echt goed voor je lichaam. Ik kwam dit recept tegen voor suikervrije chocolade truffels en dat moest ik natuurlijk proberen! 


Ingrediënten (voor 8-10 truffels):

- 20 dadels
- 2-3 el gedroogde cranberry's
- 2 el pecannoten ongebrand
- 4 el rauwe cacaopoeder (vind je bij de koffie)
- 2 el olijfolie of andere olie
- kaneelpoeder

Voorwerpen:

- blender of keukenmachine

 

Bereiden:

1. Verwijder de pitten uit de dadels en snij ze in stukjes. Gooi de cranberry's en dadels in de blender en meng het een minuutje. Af en toe met een lepel alles naar het midden scheppen.

2. Voeg 2 el cacaopoeder, de olie, pecannoten en kaneel toe en meng dit vervolgens weer. Ook hierbij moet je af en toe wat naar het midden scheppen omdat alles aan de rand van de kom blijft kleven. Meng het totdat je een mooi mengsel hebt en de pecannoten klein zijn. 


3. Rol balletjes van het mengsel, leg ze op een bord en zet ze minimaal 30 minuten afgedekt in de koelkast.


4. Doe de overige cacaopoeder in een schaaltje en rol hier de truffels doorheen totdat ze helemaal bedekt zijn. Serveer de truffels direct.